Το τροχείο Χαλανδρίου με αντικείμενο το τρόχισμα και το ακόνισμα σε:
α) Ψαλίδια Κομμωτηρίου - Ψαλιδια Κουρείου -Ψαλίδια Μανικιούρ
β) Μαχαίρια Εστιατορίου - Μαχαιρια Κρεοπωλείου - μαχαίρια Γύρου
γ) Κλαδευτήρια
δ) Τσεκούρια
ε) Πενσάκια Νυχιών Μανικιούρ Πεντικιούρ
ζ) Σπαθιά
Ψαλίδια, μαχαίρια και κλαδευτήρια μόλις τροχιστούν θα γίνουν και πάλι καινούργια.
Το ψαλίδι είναι χειροκίνητο εργαλείο, που χρησιμοποιείται για την κοπή μαλακών εύκαμπτων υλικών.
Η συνήθης κατασκευή του αποτελείται από δύο κινητά σιδερένια ή ατσάλινα σκέλη,
τα οποία είναι ενωμένα περίπου στο μέσο τους με ένα σταθερό σύνδεσμο.
Στα πίσω άκρα των δύο σκελών υπάρχουν λαβές για σταθερότερο χειρισμό του ψαλιδιού,
ενώ το μπροστά και εσωτερικό μέρος τους είναι διαμορφωμένο σε λεπίδες λίγο έως μέτρια ακονισμένες.
Το ψαλίδι είναι διπλός μοχλός πρώτου τύπου.
Ιστορία
Ψαλίδι από τη Μικρά Ασία (2ος αιώνας)Πιθανότατα το ψαλίδι εφευρέθηκε γύρω στο 1500 π.Χ. στην αρχαία Αίγυπτο.
Αυτό πιθανότατα είχε το σύνδεσμο στην πέρα άκρη.
Τα ψαλίδια με σταυρωτές λεπίδες εφευρέθηκαν από τους Ρωμαίους γύρω στο 100 μ.Χ.
Ένα τεράστιο βήμα για την τελειοποίηση των ψαλιδιών έγινε το 1761
με το Βρετανό Ρόμπερτ Χέντσλιφ (Robert Hinchliffe) να κατασκευάζει
το πρώτο σύγχρονο ψαλίδι από χάλυβα.
Σε τμήμα της Σουηδίας (στη σημερινή Φιλανδία) το 1649 άρχισε να λειτουργεί εργαστήριο
κατασκευής ψαλιδιών, μεταξύ Ελσίνκι και Τουρκού, στο χωριό Fiskars.
Το 1830 νέος ιδιοκτήτης ανέλαβε να κατασκευάσει μαχαιροπίρουνα και μεταξύ άλλων κατασκεύασε
και ψαλίδια με την εμπορική ονομασία Fiskars.
Ο ομώνυμος οργανισμός εισήγαγε νέες μεθόδους για την κατασκευή ψαλιδιών το 1967.
Διάφορα είδη ψαλιδιών
Υπάρχουν διαφορετικά είδη ψαλιδιών, ανάλογα με τη χρήση τους και σε διάφορα μεγέθη.
Έτσι, ψαλίδια χρησιμοποιούνται για κοπή νυχιών, μαλλιών, υφασμάτων, κλαδιών, μετάλλων κλπ.
Έτσι, χρήση τους κάνουν διάφοροι επαγγελματίες όπως αισθητικοί, κομμωτές, ράπτες, κηπουροί κλπ.
Το troxeio με αντικείμενο το τροχισμα και το ακονισμα σε ψαλιδια και μαχαιρια και κλαδευτήρια
Τα κλαδευτήρια όταν περνά ο καιρός σταματάνε να κόβουν καλά. Έτσι για παράδειγμα εάν δεν κόβει τους βλαστούς με την πρώτη θα πρέπει νααλλάξουμε κλαδευτήρι ή να το τροχίσουμε. Γιατί όταν προσπαθούμε πάνω από 1 φορά να κλαδέψουμε κάποιον βλαστό τραυματίζουμε το φυτό και δημιουργούνται πληγές από όπου μπορούν να περάσουν στο φυτό εύκολα διάφορες ασθένειες. Επίσης θα πρέπει να δώσουμε για ανακύκλωση το κλαδευτήρι μας αν αρχίσει να σκουριάζει. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε τα κλαδευτήρια μας μετά από κάθε χρήση. Σημαντικό είναι να αγοράζουμε καλά κλαδευτήρια τα οποία να έχουν καλές λεπίδες
Το troxeion με αντικείμενο το τροχισμα και το ακονισμα σε ψαλιδια και μαχαιρια και κλαδευτήρια
Μαχαίρι
Μαχαίρι ονομάζεται το κοφτερό εργαλείο που συναντάται σε πολλά σχήματα και ποιότητες
και γενικά αποτελείται από τη λεπίδα και τη λαβή.
Η λεπίδα κατασκευάζεται από ατσάλι και η λαβή από το ίδιο μέταλλο
(ενιαία κατασκευή, όπως στα τραπεζομάχαιρα) ή από άλλο υλικό, όπως ξύλο, ελεφαντόδοντο κλπ.
Ανάλογα με τη χρήση τους, τα μαχαίρια ονομάζονται μαχαίρια φαγητού, ψωμομάχαιρα,
κρεατομάχαιρα, σουγιάδες, νυστέρια κ.ά.
Μαχαίρια
Το μαχαίρι είναι από τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος.
Τα πρώτα λίθινα, σχεδόν ακατέργαστα, μαχαίρια παρουσιάζονται κατά τη μέση
ευρωπαϊκή παλαιολιθική εποχή, ενώ κατά τη νεότερη παλαιολιθική εποχή
συναντούνται οι λεπτές λεπίδες από πυριτόλιθο.
Τα μεταλλικά μαχαίρια εμφανίστηκαν κατά την εποχή του ορείχαλκου.
Κατά την εποχή του σιδήρου, το μαχαίρι τελειοποιήθηκε και έφερε πολλά γλυπτά διακοσμητικά στοιχεία.
Η τέχνη της μαχαιροποιίας αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά το 14ο αιώνα με θαυμάσια δείγματα
τις ατσάλινες λεπίδες της αγγλικής πόλης Σέφιλντ.
Κατά το 15ο αι. εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα τραπεζομάχαιρα,
με εξαιρετικά διακοσμημένες χειρολαβές και το οικόσημο του ιδιοκτήτη
(π.χ. του δούκα της Βουργουνδίας, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου).
Το μαχαίρι χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και ως πολεμικό όπλο.
Επικίνδυνα μαχαίρια είναι τα μαχαίρια που δεν κόβουν!
******************************************************
Μελετη μαχαιριων
Με ένα καλό μαχαίρι, η απόλαυση στο μαγείρεμα ξεκινά ήδη από την ετοιμασία του φαγητού.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού μαχαιριού;
Έχει όντως νόημα η χρήση διαφόρων μαχαιριών;
Και με ποιο τμήμα της λεπίδας κόβεται καλύτερα το σκόρδο;
Εδώ θα βρείτε πολλές πληροφορίες που προκαλούν ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου