Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Χύτρες Ταχύτητος-Χειρολαβές-Λάστιχα Καπακιού-Βαλβίδες-Φλάντζες-Σφιχτήρες

Χύτρες Ταχύτητος-Χειρολαβές-Λάστιχα Καπακιού-Βαλβίδες-Φλάντζες-Σφιχτήρες

Σκέφτομαι οικολογικά, ενημερώνομαι ηλεκτρονικά
 
 
 
Χύτρες Ταχύτητος
 
 
Χειρολαβές-Λάστιχα Καπακιού-Βαλβίδες-Φλάντζες-Kλείστρα Ασφαλείας-Σφιχτήρες
 
Ανταλλακτικά σέ όλες τίς χύτρες ταχύτητος.
FISSLER - SEB - TEFAL - SΙTRAM - PYRAMIS-Europa Express-Beka-Lagostina
Aeternum-WMF-Fagor-Silver-Monix-Venus-Kuhn Rikon-Duromatic-Evinox-Moulinex-Bra-Delonghi
  
 Λάστιχα - φλάτζες για όλες τις χύτρες.
-Χερούλια
-Βαλβίδες ασφαλείας χυτρών
-Χειρολαβές χυτρών
 
 
 
 
Χύτρα ταχύτητας – βασικές αρχές λειτουργίας
Η χύτρα ατμού
 
Η χύτρα ταχύτητας όπως είναι επίσης γνωστή, υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι αφού τα πλεονεκτήματα
αυτής της μαγειρικής συσκευής είναι πολλά (περιορισμός χρόνου μαγειρέματος, υγιεινότερος και οικονομικότερος
τρόπος μαγειρέματος, δεν αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά της τροφής, κ.λπ.).
Η μέθοδος μαγειρέματος με ατμό, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος σε φούρνο με γκάζι ή
ηλεκτρισμό πλεονεκτεί λόγω της δυνατότητας του ατμού να μεταφέρει με πιο αποτελεσματικό τρόπο ενέργεια για το
μαγείρεμα σε σύγκριση με τον αέρα, χωρίς να καεί το φαγητό και χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια.
 
Πως όμως λειτουργεί μια χύτρα ταχύτητας;
 
Το νερό στο επίπεδο της θάλασσας βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου και μετατρέπεται σε υδρατμούς.
 Όταν το νερό φτάσει στο σημείο βρασμού, όση περισσότερη θερμότητα και αν του δώσουμε, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή.
Ο μόνος τρόπος για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του ατμού και το σημείο βρασμού του νερού είναι να αυξήσουμε την πίεση.
 
Αυτό κάνει και η χύτρα ταχύτητος
αφού το στεγανό δοχείο και το ερμητικά κλειστό καπάκι της δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του ατμού.
Έτσι, η θερμότητα που παράγεται από τη φωτιά αυξάνει την πίεση εντός της χύτρας.
Μια τυπική χύτρα ταχύτητας καθώς επίσης μια σύντομη περιγραφή των κατασκευαστικών στοιχείων
από τα οποία αποτελείται, φαίνεται στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα:
 
Σχεδιάγραμμα τυπικής χύτρας ταχύτητας
 
 
Α/α
Χαρακτηριστικά στοιχεία της χύτρας ταχύτητας
Λειτουργία
1.
Ρυθμιστής Πίεσης
Ο Ρυθμιστής Πίεσης ελέγχει και διατηρεί την πίεση μέσα στην χύτρα ταχύτητας στα
15psi ή 1 bar (πίεση περίπου μιας ατμόσφαιρας). Αυτή είναι η συνήθης πίεση στην οποία ψήνεται το φαγητό.
2.
Αγωγός Εξαέρωσης
Ο Ρυθμιστής Πίεσης τοποθετείται πάνω στον Αγωγό Εξαέρωσης και επιτρέπει τη διαφυγή του ατμού δια μέσω του εν λόγω αγωγού
, σε περίπτωση που η πίεση μέσα στη χύτρα ταχύτητας υπερβεί τα 15 psi.
3.
Δείκτης Πίεσης
Ο Δείκτης Πίεσης χρησιμεύει ως οπτική ένδειξη της πίεσης που υπάρχει μέσα στη χύτρα ταχύτητας
. Όταν δεν υπάρχει πίεση, ο Δείκτης Πίεσης είναι χαμηλωμένος, ενώ όταν υπάρχει πίεση ο Δείκτης Πίεσης ανυψώνεται.
4.
Ασφαλιστική Κλείδα
Η Ασφαλιστική Κλείδα βρίσκεται πάνω στη χειρολαβή και χρησιμεύει για να ασφαλίζει και να απασφαλίζει το καπάκι πάνω στο δοχείο της χύτρας ταχύτητας
. Επίσης εμποδίζει το άνοιγμά της ενόσω αυτή βρίσκεται υπό πίεση.
5.
Στεγανωτική Φλάντζα
(λάστιχο)
Η Στεγανωτική Φλάντζα τοποθετείται στη περίμετρο του καπακιού της χύτρας ταχύτητα
Όταν το καπάκι τοποθετηθεί πάνω στο δοχείο και ασφαλιστεί, η Στεγανωτική Φλάντζα εξασφαλίζει τη στεγανότητα της χύτρας ταχύτητας.  
6.
Βαλβίδα Υπερπίεσης
Η Βαλβίδα Υπερπίεσης βρίσκεται πάνω στο καπάκι της χύτρας ταχύτητας
. Σε περίπτωση που ο αγωγός Εξαέρωσης είναι κλειστός εξαιτίας τροφών ή άλλων ακαθαρσιών, η πίεση μέσα στη χύτρα θα αρχίσει να αυξάνεται πέρα από το επιτρεπτό όριο πίεσης λειτουργίας των 15 psi. Σε τέτοια περίπτωση, ο ατμός διαφεύγει από τη Βαλβίδα Υπερπίεσης για να εκτονωθεί η αυξημένη πίεση.
7.
Σχάρα Μαγειρέματος
Η Σχάρα Μαγειρέματος τοποθετείται στον πάτο της χύτρας ταχύτητας και βοηθά το μαγείρεμα τροφών με ατμό χωρίς αυτά να έρχονται σε επαφή με το νερό
.
 
 
 Η πίεση που δημιουργείται μέσα στη χύτρα ταχύτητας είναι συνήθως 5 - 15 psi.
Η αύξηση της πίεσης μέσα στην χύτρα ταχύτητας αυξάνει τη θερμοκρασία του ατμού με αποτέλεσμα
να μεταφέρεται γρηγορότερα μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας, έτσι το φαγητό να ψήνεται σε συντομότερο χρόνο.
Ο ατμός που δημιουργείται μέσα στην χύτρα ταχύτητας, σε πίεση 15 psi,
έχει θερμοκρασία 125 βαθμών Κελσίου και αν διαφύγει απότομα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.
Σε περίπτωση που λόγω αστοχίας γίνει έκρηξη και διάρρηξη της χύτρας,
τότε μπορεί να προκύψει τραυματισμός από την εκσφενδόνιση κομματιών φαγητού
και θραυσμάτων μετάλλου ή άλλων υλικών της χύτρας.
 
Διάθεση στην αγορά χυτρών ταχύτητας

 
Στην Ευρωπαϊκή, όπως και στην Κυπριακή αγορά, διατίθενται χύτρες ταχύτητας σε ποικιλία μοντέλων
και μεγεθών από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες τρίτες χώρες.
Οι χύτρες ταχύτητας ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων που διέπονται από τις πρόνοιες της
 Ευρωπαϊκής Οδηγίας 97/23/ΕΚ για τον Εξοπλισμό υπό Πίεση, η οποία μεταφέρθηκε στην
Κυπριακή νομοθεσία με τους περί των Βασικών Απαιτήσεων (Εξοπλισμός υπό Πίεση)
Κανονισμούς του 2003 (Κ.Δ.Π. 311/2003). Οι πιο πάνω Κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ τη 1>η Μαΐου 2004.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της πιο πάνω νομοθεσίας.
Για να επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά των χυτρών ταχύτητας πρέπει αυτές να πληρούν τις
βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας των πιο πάνω Κανονισμών.
Η συμμόρφωση αυτή τεκμηριώνεται με την επίθεση πάνω στη χύτρα ταχύτητας της σήμανσης
συμμόρφωσης CE με ευανάγνωστο, ευδιάκριτο και ανεξίτηλο τρόπο. Η επίθεση της πιο πάνω σήμανσης
με τρόπο που αυτή να αλλοιώνεται, να φθείρεται ή να καταστρέφεται εξαιτίας της χρήσης της χύτρας ταχύτητας,
δεν είναι αποδεκτή και συνήθως αποτελεί ένδειξη προχειρότητας σχεδιασμού και κατασκευής και, ενδεχομένως,
μη συμμόρφωσης προς τις βασικές απαιτήσεις.Συνήθως, οι κατασκευαστές χυτρών ταχύτητας επιθέτουν τη
σήμανση CE χαράσσοντας την στη βάση του δοχείου της χύτρας ταχύτητας ή στο καπάκι της.
Επιπλέον της σήμανσης συμμόρφωσης CE, η χύτρα ταχύτητας πρέπει να συνοδεύεται από άλλες
χρήσιμες για τον χρήστη / καταναλωτή πληροφορίες, όπως:

(α) Το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή, ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

(β) το έτος κατασκευής,

(γ) το μοντέλο και

(δ) η σειρά κατασκευής,

(ε) το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο πίεσης και

(στ) η χωρητικότητα σε λίτρα.

Επίσης, είναι απαραίτητο η χύτρα ταχύτητας να συνοδεύεται από σημείωμα οδηγιών προς το χρήστη
με πληροφορίες που αφορούν τη συναρμολόγηση, τη λειτουργία, την ασφαλή χρήση και συντήρησή της.
Με βάση τα πιο πάνω, η ορθή επιλογή της χύτρα ταχύτητας στο στάδιο της αγοράς πρέπει να γίνεται όχι με μόνο
κριτήριο το κόστος, αλλά μετά από έρευνα και μελέτη των δεδομένων και στοιχείων που παραθέτει ο κατασκευαστής.
Ο αγοραστής θα πρέπει πρώτα να ελέγχει ότι η σήμανση CE υπάρχει όχι μόνο πάνω στη συσκευασία,
όπως συνηθίζεται από μερικούς κατασκευαστές, αλλά πάνω στη χύτρα, είτε στο καπάκι είτε στη βάση της χύτρας ταχύτητας,
με τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναζητά τις οδηγίες προς τον χρήστη
διατυπωμένες απαραίτητα στην ελληνική γλώσσα. Μια χύτρα ταχύτητας που πληροί τις βασικές απαιτήσεις
ασφάλειας και υγείας πρέπει να συνοδεύεται από τα πιο πάνω.
Χύτρες ταχύτητας οι οποίες διαπιστώνεται με γυμνό μάτι ότι η κατασκευή τους είναι αμφιβόλου ποιότητας,
ή δεν αναγράφονται σ΄ αυτές τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω, ή είναι ελλιπή, θα ήταν φρόνιμο να αποφεύγονται.
 
 

Χρήση και συντήρηση της χύτρας ταχύτητας

 
Όσο σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης χύτρας ταχύτητας, άλλο τόσο σημαντική
είναι και η ορθή χρήση και συντήρησή της. Ο κατασκευαστής πρέπει, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω,
να δίνει σαφείς και χρήσιμες οδηγίες χρήσης και συντήρησης μαζί με τη χύτρα ταχύτητας.
Η τήρηση των οδηγιών χρήσης και συντήρησης είναι η παράμετρος για την ασφαλή χρήση της.
Μερικές βασικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση της χύτρα ταχύτητας είναι και οι ακόλουθες:

1)Πριν τη χρήση της χύτρας ταχύτητας, βεβαιωθείτε ότι η ελαστική, στεγανωτική φλάντζα (λάστιχο) γύρω
από το καπάκι δεν είναι φθαρμένη ή σχισμένη και ο αγωγός εξαέρωσης είναι καθαρός από υπολείμματα τροφής.

2) Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι ερμητικά κλειστό πριν τοποθετήσετε τη χύτρα στη φωτιά.

3) Εάν ατμός διαφεύγει γύρω από το καπάκι ή τις χειρολαβές, σβήστε αμέσως τη φωτιά,
αφήστε τη χύτρα να κρυώσει, ελευθερώστε όλο τον ατμό που περιέχει ανοίγοντας το ρυθμιστή πίεσης,
αφαιρέστε το καπάκι και ξεπλύνετέ το με νερό. Σφήξτε τις χειρολαβές, τοποθετήστε το καπάκι πίσω στη
θέση του και ανάψτε τη φωτιά. Αν εξακολουθεί να διαφεύγει ατμός,
σημαίνει ότι η στεγανωτική φλάντζα γύρω από το καπάκι χρειάζεται αντικατάσταση.

4) Αν η πίεση μέσα στη χύτρα ταχύτητας αυξάνεται συνεχώς χωρίς να εκτονώνεται μέσω του ρυθμιστή πίεσης
ή της βαλβίδας υπερπίεσης, τότε σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης και
σοβαρού τραυματισμού γι’ αυτό η χύτρα θα πρέπει να απομακρύνεται αμέσως από τη φωτιά.
Η συνεχώς αυξανόμενη πίεση μπορεί να έχει σαν αιτία τη βλάβη του ρυθμιστή πίεσης
ή το φράξιμο της βαλβίδας υπερπίεσης με υπολείματα τροφών. Χαρακτηριστικές ενδείξεις αυτού του φαινομένου
είναι ο ασταθής θόρυβος που ακούγεται από το ρυθμιστή πίεσης,
ο κλυδωνισμός ή το τρέμουλο της χύτρας ταχύτητας ενόσω αυτή βρίσκεται πάνω στη φωτιά.

5) Το καπάκι μπορεί να αφαιρεθεί όταν ο ρυθμιστής πίεσης του ατμού σταματήσει να βγάζει ατμό.
Ελέγξτε εάν ο δείκτης πίεσης έχει χαμηλώσει στο ίδιο επίπεδο με το καπάκι
(Σημ. ο δείκτης πίεσης δεν συναντάται σε όλες τις χύτρες ταχύτητας).
Για περισσότερη ασφάλεια πριν αφαιρέσετε το καπάκι, αφήστε τη χύτρα ταχύτητας να
κρυώσει από μόνη της για περίπου 10 λεπτά. Αργότερα, μπορείτε προσεκτικά να τη μεταφέρετε κάτω από τη βρύση
και να αφήσετε να τρέξει άφθονο κρύο νερό πάνω από τη χύτρα
ταχύτητας για να χαμηλώσει γρηγορότερα η θερμοκρασία της.

6) Ανοίγετε το καπάκι προσεκτικά, κρατώντας το πρόσωπο μακριά από τη χύτρα ταχύτητας.
Μπορείτε επίσης με προσοχή να αφαιρέσετε και τη βαλβίδα ασφαλείας για να καθαριστεί από τυχόν υπολείμματα τροφής. 
 
 ******************************************************
 
Σύντομη μελέτη για τις χύτρες
 
Στην επιλογή μιας νέας χύτρας,
τα πρωταρχικά κριτήρια είναι ο κορμός του σκεύους, η βάση, το καπάκι και οι λαβές
 
Ο κορμός της χύτρας
 
Μια καλή χύτρα έχει βαριά και συμπαγή ποιότητα. Ιδανικά θα πρέπει να είναι από ανοξείδωτο
ατσάλι υψηλής ποιότητας, το οποίο αναγνωρίζεται από την ετικέτα "18/10" (18% χρώμιο, 10% νικέλιο, 72% ατσάλι). 
Πρέπει να είναι ανοξείδωτη, ιδιαίτερα εύκολη στον καθαρισμό, να εναρμονίζεται με την υγιεινή
και να είναι κατάλληλη για πλυντήριο πιάτων.
Οι χύτρες με κωνικό σχήμα μπορούν να στοιβαχτούν η μια μέσα στην άλλη εξοικονομώντας χώρο .
Στις καλές χύτρες, η βάση ενώνονται ομαλά με το τοίχωμα της χύτρας χωρίς διάκενα.
Στο εσωτερικό του σκεύους, η ένωση της βάσης με το τοίχωμα πρέπει να είναι στρογγυλεμένη
για να φτάνετε σε κάθε σημείο του σκεύους με μια κουτάλα ή ένα αναδευτήρι.
 
Η βάση
 
Οι βάσεις υψηλής ποιότητας είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο καλύπτει περιμετρικά
τον πυρήνα από αλουμίνιο. Το αλουμίνιο είναι σημαντικός αγωγός της θερμότητας
και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο, γιατί με το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο στο
πλυντήριο πιάτων προκαλεί λευκούς λεκέδες στη βάση του σκεύους.
Η χοντρές βάσεις με πυρήνα από λουμίνιο εξασφαλίζει βέλτιστη απορρόφηση,
διανομή και συγκέντρωση της θερμότητας. Εφόσον ζεσταθεί, η βάση πρέπει να εφαρμόζει
εντελώς επίπεδα στην εστία – για εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου κατά το μαγείρεμα.
Βεβαιωθείτε ότι το σκεύος είναι κατάλληλο για τον τύπο της εστίας, γιατί κάθε κατσαρόλα
δεν ενδείκνυται για παράδειγμα για επαγωγικές εστίες.
 
Το καπάκι
 
Ένα καπάκι με ερμητικό κλείσιμο συγκρατεί τη θερμότητα και τα υγρά στο εσωτερικό της κατσαρόλας.
 Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το άρωμα και εξοικονομείται ενέργεια.
Τα γυάλινα καπάκια επιτρέπουν οπτικό έλεγχο του φαγητού. Κάποια καπάκια έχουν κοίλο σχήμα,
δηλ. σχηματίζουν καμπύλη στο εσωτερικό τους. Αυτό εξασφαλίζει την επιστροφή του ατμού στο σκεύος,
κάτι που αυξάνει τη νοστιμιά και τους χυμούς του φαγητού.
 
Οι λαβές
 
Γενικά μπορείτε να επιλέξετε λαβές από ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικές λαβές.
Σημαντικό είναι οι λαβές να συνδέονται καλά με το σκεύος, να είναι άνετες στο κράτημα και να μην θερμαίνονται
κατά το μαγείρεμα. Οι λαβές από ανοξείδωτο ατσάλι είναι κατάλληλες για πλυντήριο πιάτων και για φούρνο.
Οι πλαστικές λαβές δεν ενδείκνυνται για χρήση στο φούρνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών (έως 80°C).
Καθαρίζονται και σε πλυντήριο πιάτων, ωστόσο τα χρώματά τους ξεθωριάζουν με το χρόνο.
Για αυτό θα πρέπει να πλένετε τα σκεύη με πλαστικές λαβές μόνο περιστασιακά στο πλυντήριο πιάτων, όχι συνεχώς.

Πρακτικές λεπτομέρειες
 
Μετά την επιλογή των σωστών βασικών στοιχείων, όπως η βάση, οι λαβές και το καπάκι,
οι διάφορες σειρές σκευών προσφέρουν ποικίλα πλεονεκτήματα που διευκολύνουν το μαγείρεμα:
- Με την ενσωματωμένη βάση για το καπάκι μπορείτε να κρεμάσετε το καπάκι στο
χείλος του σκεύους ή στη λαβή. Αυτό απελευθερώνει τα χέρια σας για να ανακατέψετε
και να προσθέσετε υλικά στο φαγητό, ενώ επίσης οι σταγόνες νερού από το μαγείρεμα επιστρέφουν
στην κατσαρόλα και η εστία μένει καθαρή.
- Πρακτική λειτουργία ροής: Μερικές κατσαρόλες έχουν ενσωματωμένη λειτουργία ροής, η οποία επιτρέπει το
άδειασμα των υγρών με τοποθετημένο καπάκι. Δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιείτε πετσέτες
ή γάντια κουζίνας και σουρωτήρια.
- Ένα πλατύ χείλος εξασφαλίζει το άδειασμα των υγρών με ακρίβεια και χωρίς πιτσίλισμα.
Η εστία και ο πάγκος παραμένουν καθαρά.
- Η κλίμακα μέτρησης στο εσωτερικό του σκεύους διευκολύνει τη μέτρηση των υγρών.
Τα δοχεία μέτρησης ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
 
*******************************************************
Μαγείρεμα με το σωστό τρόπο.
Χρήσιμες πληροφορίες.

Στη μοντέρνα, υγιεινή κουζίνα τα φαγητά ετοιμάζονται με τέτοιο τρόπο,
ώστε να διατηρούνται οι βιταμίνες, οι ανόργανες ύλες, τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα.
Εδώ σας παρουσιάζουμε τρεις τρόπους μαγειρέματος που προστατεύουν το φαγητό σας.
 
Εύκολο μαγείρεμα στον ατμό.

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ο πιο εύκολος και προσεκτικός τρόπος μαγειρέματος.
Είναι κατάλληλος για ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά, για ψάρι αλλά και ευαίσθητα κρέατα
όπως μοσχάρι ή κοτόπουλο. Με το μαγείρεμα στον ατμό, το φαγητό βράζει στο χυμό
των συστατικών του με προσθήκη λίγου λαδιού και νερού.
Ιδιαίτερα τα υγιεινά φαγητα δεν χρειάζονται λάδι ή απαιτούν την προσθήκη λίγων σταγόνων λαδιού,
λίγου βουτύρου ή κρέμας στο τέλος του μαγειρέματος.
Επειδή πολλά αρώματα και βιταμίνες είναι λιποδιαλυτά,
το λίπος συχνά χρησιμοποιείται γιατί περιέχει το άρωμα του φαγητού.
 
Νόστιμα ψητά κατσαρόλας.

Το σιγοβράσιμο είναι μια μέθοδος μαγειρέματος, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λίπους,
των υγρών και του ατμού. Το φαγητό πρέπει να ροδίσει ή να σοταριστεί σε λίγο λίπος και κατόπιν
να σιγοψηθεί σε λίγο καυτό υγρό με το καπάκι κλειστό. Το σιγοψήσιμο φροντίζει για ιδιαίτερα
ζουμερά και αρωματικά ψητά κατσαρόλας. Το σύντομο σοτάρισμα σε λίπος δημιουργεί μια καφέ κρούστα,
την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργότερα για μια νόστιμη σάλτσα.
Μπορείτε, επίσης, να σοτάρετε χωρίς λίπος το φαγητό σε ένα αντικολλητικό σκεύος.
 
Οικονομικό σιγοβράσιμο.

Με το σιγοβράσιμο, το φαγητό μαγειρεύεται σε άφθονο υγρό και σε χαμηλή θερμοκρασία.
Το φαγητό απορροφά το νερό με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος του.
Το σιγοβράσιμο είναι μια μέθοδος κατάλληλη για ρύζι και δημητριακά.
Η διαδικασία: Ρίχνετε το ρύζι σε κρύο νερό. Ανά ένα φλιτζάνι ρύζι προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό και λίγο αλάτι.
Ζεσταίνετε την κατσαρόλα στη μέγιστη βαθμίδα (ηλεκτρική εστία) ή σε μια μέτρια προς υψηλή βαθμίδα
(επαγωγική εστία ή εστία αερίου). Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, ρυθμίζετε την εστία στην ελάχιστη βαθμίδα
και αφήνετε το ρύζι να φουσκώσει. Η κατσαρόλα πρέπει να είναι πάντα κλειστή για να μην διαφεύγουν τα υγρά.
Κατά το σιγοβράσιμο του φαγητού, η θερμοκρασία του υγρού πρέπει να παραμένει πάντα κάτω από το σημείο βρασμού. 
 
 ******************************************************
 
Οι σωστές ρυθμίσεις στην εστία
Συμβουλές

Κάθε κουζίνα συμπεριφέρεται λίγο διαφορετικά κατά το μαγείρεμα – ανάλογα με τον τύπο της κουζίνας
και της εστίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου κουζίνας. Υπάρχουν ηλεκτρικές κουζίνες
με πολλαπλές εστίες, κεραμικές εστίες, εστίες αλογόνου ή επαγωγικές εστίες και κουζίνες αερίου.
Οι πολλαπλές εστίες είναι οι συμβατικές εστίες από ατσάλι ή σίδερο,
οι οποίες χρησιμοποιούν την υψηλή θερμική αγωγιμότητά τους για τη μεταφορά της θερμότητας.
Οι κεραμικές εστίες είναι υαλοκεραμικές επιφάνειες, στις οποίες η θερμότητα δημιουργείται από την ακτινοβολία.
Οι εστίες αλογόνου θερμαίνουν το σκεύος με υπέρυθρη ακτινοβολία.
Οι επαγωγικές εστίες δημιουργούν μαγνητικά εναλλασσόμενα πεδία, τα οποία μετατρέπονται σε θερμότητα στη βάση του σκεύους.
Για όλους τους τύπους εστίας ισχύει:
Για ευαίσθητα φαγητά και μικρές ποσότητες θα πρέπει να επιλέγετε χαμηλή βαθμίδα θερμοκρασίας,
ενώ για μεγαλύτερες ποσότητες μια υψηλότερη βαθμίδα. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις σωστές ρυθμίσεις.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στις οδηγίες χρήσης της κουζίνας σας.
  1-12 1-9 1-6 1-3
Parboiling, braising lightly 12 9 6 3
Browning, heating 9-12 6-7 4-6 2-3
Simmering, steaming, braising, stewing, soaking 1-6 1-4 1-3 0.5-1.5
Heating convenience foods 9 6 4 2
 
Πρακτικές συμβουλές.

Ένας σημαντικός παράγοντας για τέλεια αποτελέσματα στο μαγείρεμα, είναι ότι το σκεύος και η εστία θα πρέπει να ταιριάζουν.
Σε περίπτωση πολλαπλών εστιών, εστιών αλογόνου και κεραμικών εστιών,
η εστία πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος με τη βάση του σκεύους ή να είναι μικρότερη.
Αν μαγειρεύετε σε εστία αερίου, θα πρέπει να τοποθετείτε πάντα το σκεύος στο κέντρο της εστίας
για να αποφύγετε την εξάπλωση της φλόγας. Και με τις επαγωγικές εστίες θα πρέπει να τοποθετείτε το φαγητό στο κέντρο της εστίας.
Το σκεύος και η εστία πρέπει να έχουν ίδιο μέγεθος.
 
Σωστό μαγείρεμα.

Χρειάζεται λίγη πείρα μέχρι να βρείτε τη σωστή ρύθμιση στο σιγοβράσιμο, για μαγείρεμα με εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα συστατικά στην κατσαρόλα πρέπει να σιγοβράζουν προσεκτικά χωρίς να ξεχειλίζουν, ενώ από την κατσαρόλα
πρέπει να διαφεύγει λίγος ατμός. Αν διαφεύγει πολύς ατμός, θα πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία της εστίας.
 
Εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξιοποιήστε τη συσσωρευμένη θερμότητα της κατάλληλης για όλες τις εστίες βάσης CookStar
μειώνοντας νωρίς τη βαθμίδα ενέργειας και απενεργοποιώντας την εστία πριν ολοκληρωθεί εντελώς το μαγείρεμα.
Επιλέξτε το σκεύος που αντιστοιχεί στην ποσότητα που θέλετε να μαγειρέψετε και, αν είναι δυνατό,
φροντίστε να μαγειρεύετε πάντα με τοποθετημένο το καπάκι.
Η εστία θα πρέπει είτε να έχει το ίδιο μέγεθος με τη βάση του σκεύους, είτε να είναι μικρότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου